Een functioneel en mooi keukenontwerp creëren

keukenontwerp

Hoewel het verleidelijk is om meteen aan je keukenrenovatieproject te beginnen, is het een beter idee om een stapje terug te doen en een plan te maken. Dit zal u helpen op schema te blijven, uw workflow te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat de nieuwe lay-out waar u van droomt echt functioneel is.

Het eerste dat u moet overwegen, is wie de keuken gaat gebruiken en hoe. Zal het voornamelijk één persoon zijn of ga je grote bijeenkomsten organiseren in de ruimte? Het antwoord kan helpen bepalen hoeveel opslag-, aanrecht- en voorbereidingsruimte u nodig heeft. U zult ook willen nadenken over de “werkdriehoek” – de afstand tussen de gootsteen, het fornuis en de koelkast – die ruim genoeg moet zijn voor effectieve beweging, maar niet zo groot dat twee koks tegen elkaar aan kunnen botsen.

Vervolgens is het belangrijk om een ruimte te creëren voordat je de hozolighting keuken binnengaat, zoals een modderkamer, om de chaos te beheersen die kan ontstaan tijdens het koken en entertainen. Wanneer u de hoofdkeuken betreedt, zorg er dan voor dat het primaire pad vrij is en niet wordt belemmerd door apparaatdeuren wanneer deze open zijn. Ten slotte zijn een goed georganiseerde voorraadkast en voldoende opbergruimte de sleutel om uw werkblad vrij te houden voor het bereiden en opruimen van voedsel.

Om uw opslag te maximaliseren, zoekt u naar verticale ruimte waar u pannen en potten kunt ophangen of een ophangbord kunt gebruiken om gebruiksvoorwerpen te bevestigen. En vergeet de muren niet – ze kunnen net zo handig zijn voor opslag, vooral als je een rooster gebruikt om veelgebruikte items in op te bergen.

Een andere populaire trend is om een betonnen of marmeren plaat te gebruiken als backsplash in plaats van traditionele tegels. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook gemakkelijker schoon te maken en laat de natuurlijke kleur en adering van de door u gekozen steen stralen.

Het toevoegen van decoratieve elementen kan karakter toevoegen aan uw keuken en de geheel witte look doorbreken. NKBA-lid Catherine Deutschlander raadt aan om een stuk hout te gebruiken om je keuken een meer organisch gevoel te geven, terwijl ontwerper Grace Frederick voorstelt om antieke of vintage stukken toe te voegen aan een strakke keuken om te voorkomen dat deze koud en klinisch aanvoelt.

Als je met een beperkt budget werkt, kan een slimme scheidingswand wonderen doen voor je keukenontwerp. Of het nu een halve muur is die de ruimte verdeelt of een gestoffeerde scheidingswand, dit type ontwerpelement kan visueel interessant zijn en een functionelere eethoek creëren tijdens een feestje.

Een dubbel kookeiland is ook een geweldige manier om je werkruimte uit te breiden en meer ruimte te bieden voor het bereiden en eten van maaltijden. In deze keuken in een herenhuis in Brooklyn, ontworpen door interieurontwerper Kate Arends, kon de ontwerper dankzij een groot raam wat ruimte op de muur opofferen voor een groter eiland dat plaats biedt aan meerdere koks en meer zitplaatsen biedt voor familie en gasten. De kasten zijn rustgevend blauw geverfd en de witte toonbanken vormen een aanvulling op de houten accentmuur voor een uitnodigende keuken.